10 Mayıs 2012 Perşembe

yaşayan ve seyreden



yaşayan;
sabırsızdır. hemen atılır, akar, karışır hayata. varını yoğunu bir çırpıda resmettirebilir size; hemen şekilleniverir her zihinde, her gönülde. yaşadıkları için de böyledir; hiçbir şeyin tamamlanmasını bekleyemez o. bu yüzden de kendi fırçasını, kendini tuvalini kullanmaz, bunlar için sabırsızdır çünkü. hazır olan bir resme güvenir, ona inanır ve bu resmi kendi çizgileriyle yaratmış gibi benimsemeyi seçer. işte tam da budur ya yaşamak; yaşamın resmini benimsemek; onun çizgilerini kendi çizgilerinmiş gibi görüp bellemek.


seyreden;
sabırlıdır. hemen hiçbir şeye atılmaz, her şeyin önünden akıp gitmesine seyirci kalabilir. kendini hiçbir zihinde ve gönülde resmedemeyeceğini düşünür. yaşadıkları için de böyledir; yaşadığı anın resmini kaçırır çoğu kez, gözlemci olmayı yaşıyor olmakla bile karıştırır. yaşam ile onu resmetmesi arasında bir senkron uyuşmazlığı hakimdir. kendi fırçası ve kendi tuvalini kullanır; ancak kendi çizgileriyle çizmiş olduğunu benimseyebilir çünkü. işte tam da budur ya seyretmek; yaşamın resmini benimsememek; onu sadece kendi çizgileriyle çizilebildiği kadarıyla bellemek.

7 yorum:

Jane Doe dedi ki...

ben bu ikisinin kombinasyonu olsam çok mu hipokrasiye hizmet etmiş olurum diye bir düşündüm önce ama, salt bunlardan birini benimsemek de pek mantıklı gelmedi.
yaşayana hayran kalayım, özeneyim; seyredene üzüleyim biraz. sonra da yaşarken seyredeyim en iyisi :)

Selami Ş. dedi ki...

Hem yaşayıp hem seyretmek , kendini izlemek en azından,sanırım uygun olanı bu. Resim de iyi seçim, yazı da taç olmuş.

alter ego dedi ki...

jane doe,
sanıyorum ki bunlardan salt birisini benimsemek pek mümkün gelmez zaten sağlıklı bir insana. sadece yaşamak ve seyretmek üzerine bir tür yatkınlığı olduğunu düşünüyorum insanların. bu bir çok açıdan hayata karşı bir tür perspektif olabiliyor. pratikte insanların kendine has yaşanan ve seyredilen olguları da olabiliyor söz gelimi.

özenmek, üzülmek, sevinmek, paylaşmak daha nicesini anlamlı kılmak için yer yer yaşayan, yer yer seyreden olmak gerekiyor sanırım.

teşekkürler yorum için.

alter ego dedi ki...

aylak,
çok teşekkürler. kendini izlemeyi insan bir huy bellemediği müddetçe faydasını göreceğini düşünüyorum.

Selami Ş. dedi ki...

Aynaya sadece süslenmek için bakıyoruz be Alter, suretimize bakıyoruz aslında suratımıza değil.
Saygılar,

alter ego dedi ki...

neyse ki bakmakla görmek aynı şey değil :)

Selami Ş. dedi ki...

Bakmadan görenler de mi var ? Eşber Yağmurdereli var değil mi. Ben bakarak görüyorum :D Bakarak kör olanlar var . Tamam eksik söyledim, görmek olacaktı o , haklısın.