18 Ağustos 2011 Perşembe

the beautiful country

Filmi izlemeden önce hakkında biraz araştırma yapayım dedim internetten ama bir şey bulamadım. Fazla izlenen bir film değilmiş demek ki. Hakkında fikir sahibi olmadan oturup izledim. Böylesi daha iyi belki de, en azından önyargısız izleniyor.
İzlediğime pişman olmadım. Gayet güzel bir film çıktı. Aslında film hakkında bilgi sahibi olmak yerine zevkine güvenilebilecek arkadaşlardan alınan filmi doğrudan açıp izlemek daha makbulmüş bunu anladım (:
Filmin bir kısmı vietnam’da bir kısmı amerika’da geçiyor. Belki de insanlar sırf bu yüzden başlangıçta bu filme soğuk yaklaşabilirler; amerikan savaş filmlerinin vermiş olduğu baygınlıktan ötürü. Ama bu bir savaş filmi değil, insan öyküsü anlatan bir dram.
Bir “öteki” nin vietnam’dan amerika’ya yolculuk öyküsünü anlatıyor. Vietnam tarafında “öteki” olmanın verdiği dışlanmışlık, Amerika tarafında mülteci olmanın sıkıntıları. Ama sonu güzel bitiyor. En azından kendi kimliğini buluyor, hayatının nasıl olup da böyle şekillendiğini öğreniyor. Tıpkı babasının dediği gibi “bir dakika önce saygon’daydım, bir dakika sonra hastanede” “bu kadar basit”. İnsan yaşamının pamuk ipliğine bağlı olduğunu ifade ederken tüm bunların, karşısında duran adamın hayatına nasıl mal olduğunu bilmiyor. Garip bir durum.
bir de filmdeki kadın karakterler çok ilginç. hepsi de hayatın zorunluluklarına yenik düşmüş kadınlar.

5 yorum:

PurpleLizard dedi ki...

arastırmma için bana geleydin soylerdim ama izlemişsin tamamdır o iş :)

alter ego dedi ki...

blogda bahsi geçen zevkine güvenilebilecek arkadaş sen oluyorsun zaten. danışmaya gerek yok aslında. senden alınca doğrudan izliyorum :)

negatif dedi ki...

spoiler yok dimi bu yazıda :) varsa söyle bak ona göre izlemeyeceğim.

alter ego dedi ki...

spoiler yoksa ona göre okumayacağım mı demek istedin acaba? ;) spoiler yok negatifcim. zaten filmi izlemek isteyenler olur diye o durumu göz önünde bulundurarak yazıyorum :)

negatif dedi ki...

yok öyle demek istemedim. yazıyı okudum, spoiler varmış gibi geldi. eğer spoiler varsa filmi izlemeyeyim dedim :) izleyeyim filmi o zaman.